The Making of .......'The Guardian'.

Phew.....................memang seksa nak siapkan tutorial ni. Tapi saya bersabar dan akhirnya berjaya menyiapkan. The Making of ............. akan tunjukkan kepada anda langkah demi langkah penghasilan poster 'The Guardian'. Idea poster ini diambil dari tutorial Soul Rebel.

Permulaan.

Creat New File dan fill color light grey sebagai background. Saiznya terpulang kepada anda.



Saya dapatkan wallpaper Avril Lavi.......... ni. Kan bagus kalau dapat gambar Maya Karin. Tapi tak jumpa pula............. Potong dengan Lasso Tool.



Paste kan ke background. Guna Image > Adjusment > ............... (Curve, Desaturate, Heu/Saturation) untuk ubah warna gambar Avril Lavigne



Saya gunakan brush supaya nampak bersepah dan bersepai anggota badan awek ni. Kemudian saya aktifkan eraser untuk memadamkan bahagian tertentu badannya.




Create New Layer dan isikan layer tersebut dengan dengan Radial Gradient. Gerakkan layer tersebut di bawah layer imej yang bersepai tadi.




Inilah hasilnya.



Pertengahan. Masukkan gambar bangunan ini.



Ubahsuai kedudukannya. Klik Image > Adjustment > Desaturate . Ubah suai Fill kepada 35-40%



Ini hasilnya. Jika anda ada gambar bangunan di KL yang lebih kurang macam ni, berikan pada saya. Saya nak hasilkan poster yang seperti ini menggunakan gambar Maya Karin dan bangunan di KL.



Wow.......... besarnya mulut dia. Saya gunakan imej ini, namun ia perlu dipotong sedikit dan di padamkan sebahagiannya menggunakan eraser.



Buatlah macamana pun, hasilnya mesti jadi seperti ini. Saya ambil masa hampir satu jam untuk mengubah gambar ini.



Hasilnya .................................. harimau keluar dari badan Avril Lavigne



Create New Layer. Fill dengan warna kuning kemudian tukar blend mode kepada Linear Light.



Create New Layer dan fill dengan Gradient Color. Saya pilih purple. Blend Mode tukarkan kepada Soft Light.



Pengakhiran. Tambahkan tulisan dengan warna yang kontra dengan background.



Hasil terakhir. Siap dah kerja saya.



Inilah layer yang saya gunakan.Terdapat dua layer yang tidak diaktifkan.



Ini adalah contoh dalam pelbagai warna.







Hari ini catatan pengunjung menunjukkan kiraan 100 orang sejak 7/11/2009. Usia blog ni baru seminggu je.
Share on Google Plus

About Pi Yan

Pemilik blog ini adalah seorang peminat kartun dan grafik. Beliau menghasilkan kartun menggunakan Photoshop dan Illustartor.
    Blogger Comment

0 ulasan:

Catat Ulasan

Terima kasih kerana sudi ziarah.